SYARIAT TERJAGA, MARUAH TERPELIHARA

Posted: 24 November 2010 in UMUM

Lihat ada sebuah jam berjenama yang dipamer di sebuah kedai..Diletakkan dalam almari kaca, dijaga dari berhabuk, ditutup agar tiada tangan-tangan yang kasar menyentuhnya…Begitulah sesuatu yang berharga, dilindung, dipelihara…Namun, tubuh manusia??? Tidakkah ia suatu yang berharga?Bahkan lebih mahal dari seutas jam tangan Polo Club, Alfio Rado dan sebagainya…Baik lelaki mahupun wanita masing-masing perlu menutup tubuh badan bukan sahaja untuk berlindung dari panas dan hujan tetapi lebih kepada menjaga maruah dan kehormatan diri…

Sakit juga sepasang mata ini melihat sang lelaki, berseluar pendek.Walaupun seluar yang dipakainya melepasi etika pakaian lelaki Islam, tidaklah terlalu pendek sehingga nampak pehanya, namun bukankah lebih baik berseluar panjang lengkap..Itukan lebih “smart” dari mempamerkan bulu-bulu betis yang entah apa jenisnya..Lurus tak lurus, kerinting tak kerinting…Kalau boleh “rebonding” cantik jgk kot…Bila ditanya, kenapa pakai seluar pendek macam ni??Jawabnya:”Mana ada.Kan bawah lutut ni”..”habis, bulu betis tu nak tayang kat sape?kalau cantik tak pe la jugak..” “Ala, biasa la pakai macam ni.Ikut trend?..Kesian, habis dia buat free show kat public..Pakai kat dalam rumah cukuplah, tak payah nak tayang-tayang kat orang.Ini tak, bangga pulak boleh pakai macam tu, siap pergi pasar..

Lelaki juga perlu menutup tubuh sebaiknya, apatah lagi pelengkap rusuk kirinya, wanita..Peliharalah aurat dan tubuh mu sebagaimana kehendak Pencipta, bukan mengikut citarasa, kerana yang demikian itu pastinya, SYARIAT TERJAGA, MARUAH TERPELIHARA…

***suka lelaki berseluar slack…

Komen-komen
  1. angah berkata:

    ***suka lelaki berseluar slack…
    statement nie..dari lubuk hati kan…=)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s